WIFI sugárzás elleni védelem

Kell-e védekezni a WIFI ellen?

A szomszédok wifije

Mérési eredmények alapján az a véleményem, hogy a szomszédok wifi sugárzása az esetek legalább felében alacsony. Ami teljesen biztos: eladni nem szükséges a lakást a szomszédok wifije miatt. Ha úgy döntünk, van lehetőség a védekezésre.

Wifi sugárzás terjedése a lakásban.

A telefonunk, tabletünk által jelzett szomszédos wifi lehetőségekről érdemes tudni, hogy ezek az eszközök (mobilunk, tabletünk) alacsony intenzitású sugárzást (térerőt) képesek észlelni. Mint említettem, a szomszéd wifi jelének mobiltelefonunk általi észlelése az esetek legalább felében alacsonynak mondható. Számos tényezőtől függ a wifi sugárzás terjedése a falakon keresztül, de tapasztalataim szerint, akkor eredményezhet nagyobb intenzitást a szomszédok wifije, ha:

  1. megtelt a mobiltelefonunk képernyője a szomszédos WIFI routerek nevével és/vagy, ha
  2. a fő tartózkodási helyünk (gyerekszoba, hálószoba, nappali) fala közelében lehet a szomszéd WIFI routere. Ebben az esetben előfordul, hogy jelentősebb sugárzás mérhető a néhány méterre lévő szomszédos routerből.

Ne adja el a lakást! A 2,4- és 5 GHz-es WIFI frekvenciák is könnyen árnyékolhatóak, amennyiben az érintett falon, vagy mennyezeten speciális festéket használ. Ez a festék például már egy rétegben is (mérhetően, garantáltan) 99 % feletti árnyékolást eredményez a festett felületen.

Megjegyzés: a WIFI-n kívül ma már akár egy-két tucat rádiófrekvenciás sugárzó előfordulhat a szomszédban bekapcsolva.

A saját wifink

A saját wifinktől gyakran nem választ el semmilyen árnyékoló tényező. Általában ilyen esetekben kezdődnek a jelentős mikrohullámú kitettségek. Részemről, hálószobában semmiképpen nem helyeznék el bekapcsolt wifit, de még nappaliban sem. Amennyiben nincs más lehetőség, akkor nappaliban a fő tartózkodási helyhez képest, kizárólag a helyiség legtávolabbi pontjába érdemes tenni a routert. Hosszútávon érdemes megoldani, hogy a routerbe bejövő internet kábelt elvezessük egy távolabb eső helyiségbe, (előszoba, lépcsőforduló, pince, padlás stb.) vagyis nem tartós tartózkodási helyre, majd oda telepítsük a wifit. Amennyiben éjjel ki van kapcsolva a wifi, természetesen a hálószobában is el lehet helyezni.

Wifi routert a számítógépes környezet, munkakörnyezet közvetlen közelébe elhelyezni nem javasolt.

Természetesen a tökéletes megoldás, ha kizárólag vezetékes internetet használunk, ami nem produkál sugárzást. További megoldás, ha a WIFI ki van kapcsolva, amikor nincs használatban. Utóbbi, egy távirányítós dugaljjal kényelmesen, akár az ágyból, lefekvés előtt megoldható. A távirányítós dugaljat kell a konnektorba csatlakoztatni, majd abba a wifi villásdugóját (amiből az áramot kapja), ezáltal a távirányítóval áramtalanítani lehet a wifit, nullázni a sugárzást.