Mérés kisokos

Tanácsot is ad, vagy csak mér?

Igen, tanácsot is adok.

A szolgáltatás nevében szerepel a mérés szó (talán így lehet a legrövidebben leírni a szolgáltatást), és a szakszerű mérés valóban fontos feltétel. Viszont, a mérés eredménye, önmagában ritkán segít. Amennyiben igénybe veszi a szolgáltatást, egy garantáltan független szaktanácsadással lesz gazdagabb.

Jól döntök, ha ezt a szolgáltatást választom?

Amennyiben arra kíváncsi, hogy

  • milyen forrásokból és mekkora elektroszmogban tartózkodik,
  • hogyan lehet ezeket a sugárzásokat csökkenteni,
  • egyszerűen szeretne több információval rendelkezni a környezetében lévő elektroszmog forrásokról,
  • a kalibrált műszerekkel mért mérési eredményekről dokumentációt kapni,
  • mindezekről egy független szakvéleményt megismerni,
  • egy az elektromágneses árnyékolásban tapasztalt szakembertől,
  • aki nem szeretne eladni Önnek semmit,

ezekben az esetekben válik hasznára ez a szolgáltatás.

Hol tudom igénybe venni a szolgáltatást?

Magyarországon és körülbelül 100 km-es körzetében.

Távtanácsadás

A szolgáltatás nevében megjelenő tanácsadás kifejezés a gyakorlatban úgy valósítható meg, hogy mérést követő tanácsadás. Vagyis a mérés, feltétele a tanácsadásnak. Más szóval nem lehetséges tanácsadás, mérés nélkül.

A távtanácsadás (telefonos, mérés nélküli tanácsadás) lehetőségét sajnos kizárja, hogy a távmérés sem kivitelezhető. Tanácsot csak akkor lehet adni, ha tudjuk mit mutat a műszer az adott elektromágneses környezetben. Feltétele továbbá a tanácsadásnak, hogy szakember, szakszerűen mérjen, szakember lássa is a környezetet, épületet, elektroszmog forrást stb.

Arról, hogy a mérés miért szükséges, az alábbi ablakban olvashat információkat.

Úgyis tudja előre, hogy mi várható. Akkor ez nem csak egy lehúzás?

Tudom-e a mérés előtt/mérés nélkül mi várható?

90 %-ban nem. A további 10 %-ban pedig vagy jól tippelek, vagy nem.

Tegyük fel, hogy egy 10-es skálán értékelünk egy szituációt. Az esetek egy részében gondolható előre, hogy talán 1-5, vagy 3-8, vagy 5-10 között várható a helyzet súlyossága, értékelése. A tapasztalatok szerint legalábbis. A helyszínen pedig könnyen kiderülhet, hogy ez nagy tévedés volt.

Tehát, lehet valamit mondani mérés nélkül, de nem biztos, hogy igaz, másrészt legfeljebb egy tág intervallumot jelent. Az viszont teljesen biztos, hogy felelős döntés nem tud születni egy távoli vélemény alapján. Jósolgatni, beszélgetni lehet, csak dönteni nem.

Miért nem tudható előre a mérés eredménye?

Itt fontos megfogalmazás a „nem tudható”. Vagyis nem én nem tudom, hanem senki nem tudja.

A jelenség érzékeltetésére néhány példa:

  • ha látjuk a slag színét, keresztmetszetét, hosszát, attól még nem tudjuk, hogy mennyi víz folyik át rajta. A slag végén, egy mérőalkalmatossággal le kell mérni,
  • ha megkérdezünk egy orvost telefonon, hogy mennyi a vércukorszintünk, azt válaszolja, hogy meg kellene mérni,
  • akár szemre is fel lehet fújni egy gumiabroncsot, de ha például a családdal nyáron el szeretnénk utazni az Adriára, azért csak javasolt ránézni, hogy mit mutat a műszer, 1,6 vagy 2,1 bart. Lehet ezt tudni mérés nélkül? Nem.
  • amennyiben kandallóval fűtünk, csak érdemes venni egy szén-monoxid riasztót, ahelyett, hogy próbáljuk megtippelni, hogy mekkora az amúgy színtelen, szagtalan mérgesgáz koncentrációja a lakótérben. Tudható mérés nélkül a szén-monoxid szint? Nem.
  • ha valaki mond egy távvezeték feszültségszintet és egy távolságot, azzal sajnos nem jutunk előrébb. A feszültségszint a döntéshez szükséges információk körülbelül 1 %-a. Számos tényezőtől függ a mérés eredménye, ami nem tudható, nem látható, nem tippelhető. Le kell mérni, csakúgy, mint a guminyomást, a vércukorszintet, vagy a szén-monoxid koncentrációt.

Sőt, több okból látni kell a környezetet, továbbá számos elektroszmog forrás létezik, amire senki nem gondol stb.

Másképp megközelítve a kérdést, ha tudható lenne mit produkál egy elektroszmog forrás 5/50/150 stb. méter távolságból, az egészen biztosan megtalálható lenne az interneten egy Excel-tábla formájában. (nincs ilyen)

Megbízható műszerekkel történik a mérés?

A mérés tanusított kalibrációval rendelkező műszerekkel történik.

Kérdése merült fel?

Küldjön üzenetet bármikor

vagy hívjon — +36 30 333 0800

7 + 2 =

N

Referenciák

Bemutatkozás

w

Kapcsolat