Kisokos

Jól döntök, ha ezt a szolgáltatást választom?

Amennyiben arra kíváncsi, hogy

 • milyen forrásokból és mekkora elektroszmogban tartózkodik,
 • hogyan lehet ezeket a sugárzásokat csökkenteni,
 • egyszerűen szeretne több információval rendelkezni a környezetében lévő elektroszmog forrásokról,
 • a mérési eredményekről dokumentációt kapni,
 • mindezekről egy független véleményt hallani,
 • egy az elektroszmog csökkentés, árnyékolás témakörében tapasztalt szakembertől,
 • aki nem szeretne eladni Önnek semmit,

ezekben az esetekben válik hasznára ez a szolgáltatás.

Megbízható műszerekkel történik a mérés?

Ha a kedves érdeklődő szempontjából tekintek a műszer megbízhatóság kérdésére, akkor érthető a felvetés, ha a saját szempontomból, akkor nem. Ez természetesen azért van, mert az internet elbizonytalaníthatja. Az interneten mindenki mondja a saját verzióját, melyek egy része tapasztalat nélküli vélemény, másik része marketing.

Bízom benne, hogy talán a honlapból is kiderül, hogy éjjeli lámpákon kívül (az is fontos) más elektroszmog forrásokkal is foglalkoztam ezelőtt. Mértem, tanácsot adtam már számos cégnek, intézménynek, munkahelynek (Paks II., MKB Bank stb.). Megfordultam kis- és nagyértékű ingatlanokban, kis- és nagycsaládok otthonában. Mértem mérési jegyzőkönyvvel már rendelkező ügyfeleknek, leukémiás gyermek, felnőtt környezetét, lovak, méhek környezetét is.

Éveken keresztül egyidőben, több műszererrel mértem ugyanazt a frekvenciát.

(Amennyiben bizonytalan bármely elektroszmog mérő szolgáltatással kapcsolatban, javaslom, hogy ellenőrizze a mérést egy másik, független szolgáltatással.)

Tanácsot is ad, vagy csak mér?

A szolgáltatás nevében szerepel a mérés szó (így a legegyszerűbb leírni a szolgáltatást), és a szakszerű mérés valóban fontos feltétel. Viszont, a mérés eredményeire önmagában senki nem kíváncsi.

A szolgáltatás célja a mérést követő tanácsadás, mely döntések meghozatalát és az elektromágneses terhelés csökkentését segíti elő.

Akkreditált műszer/szolgáltatás/jegyzőkönyv?

Akkreditált műszer nem létezik, akkreditált szolgáltatás igen.

Akkreditált szolgáltatók:

 • Sugárbiológiai Intézet,
 • NMHH,
 • villamosenergia és telekommunikációs szolgáltatók,
 • illetve az EMF-LAB Műszaki Kft.

A fenti szolgáltatók -információim szerint- nem feltétlenül vállalnak akkreditált mérést, viszont Ők jogosultak rá. Az akkreditált szolgáltatás költsége általában 200-300 eFt-nál kezdődik.

Kizárólag a fent említett szolgáltatók adnak hivatalos, akkreditált mérési jegyzőkönyvet.

A mérést követően el szeretnének adni nekem valamit?

Árnyékoló anyagokat, elektroszmog csökkentő terméket nem értékesítek, és nem vagyok üzleti kapcsolatban ezzel foglalkozó cégekkel. Az árnyékoló anyagok, különböző elektroszmog csökkentési lehetőségek egy része természetesen pénzbe kerül. Amennyiben árnyékolás mellett dönt, ezeket a termékeket ott vásárolja meg, ahol Önnek megfelel.

A szolgáltatás egyik erénye, hogy nem foglalkozik kereskedelemmel, nincs anyagi érdeke abban, hogy bagatellizáljon, vagy pánikot keltsen, ezáltal független véleménnyel szolgál.

Attól függetlenül, hogy nem foglalkozom termékértékesítéssel, tisztában vagyok az árnyékoló anyagok hatékonyságával, viselkedésével, elérhetőségeivel. Igény esetén természetesen tudok szolgálni javaslatokkal.

Úgyis tudja előre, hogy mi várható. Akkor ez nem csak egy lehúzás?

Tudom-e a mérés előtt mi várható?

Tegyük fel, hogy 1-10 között értékelünk egy szituációt. Az esetek egy részében tudható előre, hogy talán 1-5, vagy 3-8, vagy 5-10 között várható a helyzet súlya. A tapasztalatok szerint legalábbis. A helyszínen pedig könnyen kiderülhet, hogy ez tévedés volt.

Tehát, lehet valamit mondani mérés nélkül, de nem biztos, hogy igaz, másrészt legfeljebb egy tág intervallumot jelent. Az viszont biztos, hogy döntés nem tud születni egy távoli vélemény alapján. Jósólgatni, beszélgetni lehet, csak Ön semmivel sem lesz előrébb.

Miért nem tudható előre a mérés eredménye?

Itt fontos kifejezés a “nem tudható”, vagyis nem én nem tudom, hanem senki nem tudja.

A jelenség érzékeltetésére néhány példa:

 • ha tudjuk a slag színét, keresztmetszetét, hosszát, attól még nyilván nem tudjuk mennyi víz folyik át rajta,
 • ha megkérdezünk egy orvost telefonon, hogy mennyi a vércukorszintünk, azt válaszolja, hogy meg kellene mérni,
 • akár szemre is fel lehet fújni egy gumiabroncsot, de ha például a családdal nyáron le szeretnénk jutni az Adriára, azért csak javasolt ránézni, hogy mit mutat a műszer, 1,6 vagy 2,1 bart. Lehet ezt tudni mérés nélkül? Nem.
 • amennyiben kandallóval fűtünk, csak érdemes venni egy szén-monoxid risztót, ahelyett, hogy próbáljuk megtippelni, hogy mekkora az amúgy színtelen, szagtalan mérgesgáz koncentrációja a lakótérben. Tudható mérés nélkül a szén-monoxid szint? Nem.
 • ha valaki mond egy távvezeték feszültségszintet és egy távolságot, azzal sajnos nem jutunk előrébb. A feszültségszint a döntéshez szükséges információk körülbelül 1 %-a. Számos tényezőtől függ a mérés eredménye, ami nem tudható, nem látható, nem jósolható. Le kell mérni. Csakúgy, mint a guminyomást, a vércukorszintet, vagy a szén-monoxid koncentrációt. (sőt, látni is kell a környezetet, továbbá számos elektroszmog forrás létezik, amire nem gondol, stb.)

Másképp megközelítve a témakört, vajon, ha tudható lenne mit produkál egy elektroszmog forrás 5/50/150 stb. méter távolságból, azt nem tette volna már fel valaki az internetre egy Excel-táblában?

5G

Szakmai szempontból nem nevezném „gyakori kérdésnek” az 5G jelenséget, mégis megosztanék néhány gondolatot a témakörben.

Mérés, védekezés szempontjából szinte egyáltalán nem találkozom 5G-vel kapcsolatos megkeresésekkel, ezzel szemben beszélgetés szinten annál inkább (kezd lecsengeni). Garantálom a kedves olvasónak, hogy sem 5G témakörben, sem bármilyen elektroszmog frekvenciával kapcsolatban semmilyen használható információt nem fog találni sem hírportálokon, sem kommentekben, sem a Youtube-on. Beszélgetni lehet róla, de ennek leginkább az lesz a következménye, hogy a butaság van tologatva össze-vissza.

Felsorolás szinten leírnék néhány információt az 5G-vel kapcsolatban, úgy, hogy semmilyen érdekem nincs nyugtatgatni senkit:

 • a jelenlegi 5G frekvencia, nem-, vagy minimálisan tér el a 3/4G frekvenciáktól,
 • nincs köze a koronavírus járványnak az 5G-hez (ennél nagyobb őrültséget még nem hallottam),
 • az 5G-s wifinek nincs köze az 5G-hez, az előbbi egy frekvencia elnevezése, az utóbbi egy technológia neve,
 • az 5G nehezebben jut be a lakótérbe, mint 3/4G.
 • egy átlag ember RF expozícióját szinte mérhetetlen szinten emelte meg az 5G.

További kérdése merült fel?

Küldjön üzenetet bármikor

vagy hívjon — +36 30 333 0800

13 + 4 =