Nagyfeszültség, távvezeték, magasfeszültség, középfeszültség

A biztonságtechnikában nemzetközileg egységesen az 1000 Volt feletti feszültségszintek kapták a nagyfeszültség elnevezést. Az áramszolgáltatók ezen belül még megkülönböztetnek középfeszültséget is, mely elnevezés a 10000-35000 voltos nagyfeszültségű vezetékek esetén használatos.

Nagyfeszültségek két típusa:

 • középfeszültség
 • távvezeték (nagyfeszültség, “magas”feszültség).

Középfeszültség

 • 10, 20, 35 kV
 • oszlopmagasság 10-15 méter

Középfeszültségek feszültségszintje a minden utcán jelen lévő -legalacsonyabb- 400 Voltos vezeték, és a -legmagasabb- több százezer Voltos távvezeték között van. A középfeszültség általában 10 000, 20 000, vagy 35 000 Volt (10, 20, 35 kV).

A középfeszültségek jelen vannak emeletes házas, és kertvárosi környezetben egyaránt. Emeletes házak között többnyire földben futnak, családi házak között, inkább szabadvezetéken. Az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy a szolgáltató, családi házas környezetben is földbe helyezi a középfeszültséget. Családi házak között a középfeszültséget általában a 400 Volthoz képest a túloldalra építik ki, néhány méterrel magasabbra, mint a 400 Voltot. Tehát, ha az utca mindkét oldalán villamosenergiát szállító vezeték van, és az egyik magasabban van, akkor ott nagy valószínűséggel középfeszültség fut. (előfordul az is, hogy egy oldalon vannak).

A középfeszültségű vezetékek kétféle sugárzást bocsátanak ki. Az egyik árnyékolható, a másik nem. Ha földben is van a középfeszültség, az egyik mező akadálytalanul jön át rajta, illetve falon, fémen, mindenen keresztül.

Mekkora a biztonságos távolság középfeszültségtől?

Mérési eredmények szerint 150-200 méteren felül már nem mérhető anomália. Konkrét távolságot megadni kizárólag mérés után lehetséges, mert minden középfeszültség más elektroszmog kibocsátással bír. Számos tényezőtől függ a kibocsátás is, illetve az ingatlanba bejutó elektromágnesesség is. A kibocsátás például függ a környezet áramfogyasztásától, az adott vezeték szakaszon lévő helyünktől, fák, tereptárgyak elhelyezkedésétől.

Minden középfeszültség más mértékű elektromágneses mezőket épít, ezért műszeres elektroszmog mérés nélkül, kizárólag távolság alapján, a térerősségek mértékéről lehetetlen véleményt alkotni.

Hogyan védekezhetek a középfeszültség kibocsátása ellen?

 • elektroszmog mérés és tanácsadás igénybevételével.

Középfeszültség galéria

Nagyfeszültség/távvezeték

 • 120, 220, 400, 750 kV
 • oszlopmagasság 25-40 méter

A villamosenergia-közellátás legnagyobb feszültségszintű vezetékei a távvezetékek. 120 000, 220 000, 400 000, és 750 000 Voltos feszültségszintek fordulnak elő (120, 220, 400, 750 kV). Feladatuk a villamosenergia szállítása nagy mennyiségben, nagy távolságra.

A távvezetékek nagy része települések között húzódik, de előfordulnak emeletes házak közelében, és családi házak környezetében is.

Elektroszmog kibocsátás szempontjából nagyfeszültségek esetében hasonló a helyzet a középfeszültségekhez, vagyis kétféle mezőt építenek, az egyik árnyékolható, a másik nem. A különbség a középfeszültségekhez képest, hogy mivel a nagyfeszültségek sokkal több áramot is képesek szállítani, ezek a terek a vezetéktől távolabb is jelen lehetnek.

Dunakeszi távvezeték

Nagyfeszültségű vezeték védőtávolsága

Ájánlások, kutatások, és mérési eredmények alapján 500-600 méteren felül már nem mérhető anomália. Számos, általunk nem befolyásolható októl függ a távvezeték sugárzása. Egy konkrét vezetéktől való ajánlott távolságra rámutatni kizárólag tapasztalt szakember, helyszínen történő műszeres elektroszmog méréssel képes. A tartós tartózkodásra ajánlott távolság lehet nulla m, 15 m, vagy 300 méter is, ami kizárólag mérés után derül ki.

Minden nagyfeszültség más értékű elektromágneses mezőket épít, ezért műszeres elektroszmog mérés nélkül, kizárólag távolság alapján, a térerősségek mértékéről, lehetetlen felelős véleményt alkotni.

Hogyan védekezhetek a távvezeték kibocsátása ellen?

 • elektroszmog mérés és tanácsadás igénybevételével.

Nagyfeszültségű távvezeték térkép

Távvezeték, nagyfeszültség, magasfeszültség káros élettani hatásai

Lakosság esetében a nagyfeszültségek által kibocsátott mezők mindenhol a törvényes határértékek alatt maradnak, vagyis a törvény alapján nem károsak az egészségre. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint jóval az egészségügyi határérték alatt leukémia kockázat állhat fent gyermekek esetében, ezért ezeket a sugárzásokat besorolta a ‘lehetséges emberirák-keltő’ kategóriába.

 A WHO által megállapított intenzitás gyakran előforduló érték nagyfeszültség közelében. Kutatók, szakemberek véleménye szerint, és számos személyes tapasztalat, beszámoló alapján, a törvényes határérték alatt is növelhet betegségkockázatot a nagyfeszültségű vezetékek környezetében lévő elektromágneses sugárzás.

Fontos! A villamosenergia szolgáltatónak nem kötelező betartani a WHO ajánlást. Amennyiben olyan mértékű mező mérhető egy lakótérben, amit az ott élők soknak ítélnek, értelmetlen a szolgáltatót felkeresni ezügyben. A vezeték minden esetben a törvényes egészségügyi határértékek és védőtávolságok betartásával van kiépítve. A vezetéket, kábelt nem fogják áthelyezni, elbontani stb.

Budafok távvezeék

Egyes kutatások a következő betegségek kockázatainak növekedését állapították meg:

 • gyermekkori leukémia
 • agydaganat
 • Lou Gehrig-kór
 • vetélés, koraszülés
 • melatonin szint probléma
 • immungyengülés
 • vér-agy-gát alulműködés
 • nő a DNS-szál törések száma

Nagyfeszültség, távvezeték galéria