Nagyfeszültség, távvezeték, magasfeszültség, középfeszültség

A biztonságtechnikában nemzetközileg egységesen az 1000 Volt feletti feszültségszintek kapták a nagyfeszültség elnevezést. Az áramszolgáltatók ezen belül még megkülönböztetnek középfeszültséget is, mely elnevezés a 10000-35000 voltos nagyfeszültségű vezetékek esetén használatos.

Nagyfeszültségek két típusa:

  • ~ középfeszültség
  • ~ távvezeték (nagyfeszültség, "magas"feszültség).

Középfeszültség

Feszültségszint: 10, 20, 35 kV

Oszlopmagasság: 10-15 méter

nagyfeszultseg-elektroszmog
galéria

Középfeszültségek feszültségszintje a minden utcán jelen lévő 400 Voltos kisfeszültség, és a több százezer Voltos távvezeték között van. A középfeszültség általában 10 000, 20 000, vagy 35 000 Volt (10, 20, 35 kV).

A középfeszültségek jelen vannak emeletes házas, és kertvárosi környezetben egyaránt. Emeletes házak között többnyire földben futnak, családi házak között, inkább szabadvezetéken. Az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy a szolgáltató, családi házas környezetben is földbe helyezi a középfeszültséget. Családi házak között a középfeszültséget általában a 400 Volthoz képest a túloldalra építik ki, néhány méterrel magasabbra, mint a 400 Voltot. Tehát, ha az utca mindkét oldalán villamosenergiát szállító vezeték van, és az egyik magasabban van, akkor ott nagy valószínűséggel középfeszültség fut. (előfordul az is, hogy egy oldalon vannak).

Középfeszültség és kisfeszültség

A középfeszültségű vezetékek kétféle sugárzást bocsátanak ki, az egyik árnyékolható, a másik nem. Ha földben is van a középfeszültség, az egyik mező akadálytalanul jön át rajta, illetve falon, fémen, mindenen keresztül.

Mekkora a biztonságos távolság középfeszültségtől?

Mérési eredmények szerint 150-200 méteren felül már nem mérhető semmilyen ajánlás szerint anomália. Konkrét távolságot megadni kizárólag mérés után lehetséges, mert minden középfeszültség más elektroszmog kibocsátással bír. Számos tényezőtől függ a kibocsátás is, illetve az ingatlanba bejutó elektromágnesesség is. A kibocsátás például függ a környezet áramfogyasztásától, az adott vezeték szakaszon lévő helyünktől, fák, tereptárgyak elhelyezkedésétől stb.

Minden középfeszültség más mértékű elektromágneses mezőket épít, ezért műszeres elektroszmog mérés nélkül, kizárólag távolság alapján, a térerősségek mértékéről lehetetlen véleményt alkotni.

Hogyan védekezhetek a középfeszültség kibocsátása ellen?

Ingatlan vásárlás előtti elektroszmog mérést követő tanácsadással.

Nagyfeszültség/távvezeték

Feszültségszint: 120, 220, 400, 750 kV

Oszlopmagasság: 25-40 méter

távvezeték nagyfeszültség magasfeszültség elektroszmog
galéria

A villamosenergia-közellátás legnagyobb feszültségszintű vezetékei a távvezetékek. Leggyakrabban 120000, 220000, 400000, és 750000 Voltos feszültségszintek fordulnak elő (120, 220, 400, 750 kV). Feladatuk a villamosenergia szállítása nagy mennyiségben, nagy távolságra.

A távvezetékek nagy része települések között húzódik, de előfordulnak emeletes házak közelében, és családi házak környezetében is.

Elektroszmog kibocsátás szempontjából nagyfeszültségek esetében hasonló a helyzet a középfeszültségekhez, vagyis kétféle mezőt építenek, az egyik árnyékolható, a másik nem. A különbség a középfeszültségekhez képest, hogy mivel a nagyfeszültségek sokkal több áramot is képesek szállítani, ezek a terek a vezetéktől távolabb is jelen lehetnek.

Nagyfeszültségű vezeték védőtávolsága

A legszigorúbb ajánlások, kutatások, és mérési eredmények alapján 500-600 méteren felül már biztosan nem mérhető anomália. Számos, általunk nem befolyásolható októl függ a távvezeték sugárzása. Egy konkrét vezetéktől való ajánlott távolságra rámutatni kizárólag tapasztalt szakember, helyszínen történő műszeres elektroszmog méréssel képes. A tartós tartózkodásra ajánlott távolság lehet nulla m, 15 m, vagy 300 méter is, ami kizárólag mérés után derül ki.

Minden nagyfeszültség más értékű elektromágneses mezőket épít, ezért műszeres elektroszmog mérés nélkül, kizárólag távolság alapján, a térerősségek mértékéről, lehetetlen felelős véleményt alkotni.

Hogyan védekezhetek a távvezeték kibocsátása ellen?

Ingatlan vásárlás előtti elektroszmog mérést követő tanácsadással.

Nagyfeszültségű távvezeték térkép

Távvezeték, nagyfeszültség, magasfeszültség káros élettani hatásai

Lakosság esetében a nagyfeszültségek által kibocsátott mezők mindenhol a törvényes határértékek alatt maradnak, vagyis a törvény alapján nem károsak az egészségre. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint jóval az egészségügyi határérték alatt leukémia kockázat állhat fent gyermekek esetében, ezért ezeket a sugárzásokat besorolta a 'lehetséges emberirák-keltő' kategóriába. A WHO által megállapított intenzitás gyakran előforduló érték nagyfeszültség közelében. Kutatók, szakemberek véleménye szerint, és számos személyes tapasztalat, beszámoló alapján, a törvényes határérték alatt is növelhet betegségkockázatot a nagyfeszültségű vezetékek környezetében lévő elektromágneses sugárzás.

Fontos! A villamosenergia szolgáltatónak nem kötelező betartani a WHO ajánlást. Amennyiben olyan mértékű mező mérhető egy lakótérben, amit az ott élők soknak ítélnek, értelmetlen a szolgáltatót felkeresni ezügyben. A vezeték minden esetben a törvényes egészségügyi határértékek és védőtávolságok betartásával van kiépítve. A vezetéket, kábelt nem fogják áthelyezni, elbontani stb.

Egyes kutatások a következő betegségek kockázatainak növekedését állapították meg:

gyermekkori leukémia, agydaganat, Lou Gehrig-kór, vetélés, koraszülés, melatonin szint probléma, immungyengülés, vér-agy-gát alulműködés, nő a DNS-szál törések száma.