nagyfeszültség, középfeszültség

A biztonságtechnikában nemzetközileg egységesen az 1000 Volt feletti feszültségszintek kapták a nagyfeszültség elnevezést. Az áramszolgáltatók ezen belül még megkülönböztetnek középfeszültséget is, mely elnevezés a 10000-35000 voltos nagyfeszültségű vezetékek esetén használatos.

Nagyfeszültségek két típusa:

  • középfeszültség
  • távvezeték (nagyfeszültség, „magas”feszültség).

Középfeszültség

  • 10, 20, 35 kV
  • oszlopmagasság 10-15 méter

Középfeszültségek feszültségszintje a minden utcán jelen lévő -legalacsonyabb- 400 Voltos vezeték, és a -legmagasabb- több százezer Voltos távvezeték között van. A középfeszültség általában 10 000, 20 000, vagy 35 000 Volt (10, 20, 35 kV).

A középfeszültségek jelen vannak emeletes házas, és kertvárosi környezetben egyaránt. Emeletes házak között többnyire földben futnak, családi házak között, inkább szabadvezetéken. Családi házak között a középfeszültséget általában a 400 Volthoz képest a túloldalra építik ki, néhány méterrel magasabbra, mint a 400 Voltot. Tehát, ha az utca mindkét oldalán villamosenergiát szállító vezeték van, és az egyik magasabban van, akkor ott nagy valószínűséggel középfeszültség fut. (előfordul az is, hogy egy oldalon vannak).

A középfeszültségű vezetékek kétféle sugárzást bocsátanak ki, különböző védekezési lehetőségekkel.

Mekkora a biztonságos távolság középfeszültségtől?

Mérési eredmények szerint 100-150 méteren felül már biztosan nem mérhető anomália. Konkrét távolságot megadni kizárólag mérés után lehetséges, mert minden középfeszültség más elektromágneses kibocsátással bír. Számos tényezőtől függ a kibocsátás is, illetve az ingatlanba bejutó elektromágnesesség is. A kibocsátás például függ a környezet áramfogyasztásától, az adott vezeték szakaszon lévő helyünktől, fák, tereptárgyak elhelyezkedésétől, továbbá az időjárás is befolyásolja a mérést.

Minden középfeszültség más mértékű elektromágneses mezőket épít, ezért műszeres elektroszmog mérés nélkül, kizárólag távolság alapján, a térerősségek mértékéről nem lehet véleményt alkotni.

KÖF - 20 kv-os középfeszültségű szabadvezeték

Hogyan védekezhetek a középfeszültség kibocsátása ellen?

  • elektroszmog mérés és tanácsadás igénybevételével.

Nagyfeszültség, távvezeték

  • 120, 220, 400, 750 kV,
  • oszlopmagasság 25-40 méter.

A villamosenergia-közellátás legnagyobb feszültségszintű vezetékei a távvezetékek. 120 000, 220 000, 400 000, és 750 000 Voltos feszültségszintek fordulnak elő (120, 220, 400, 750 kV). Feladatuk a villamosenergia szállítása nagy mennyiségben, nagy távolságra.

A távvezetékek nagy része települések között húzódik, de előfordulnak emeletes házak közelében, és családi házak környezetében is.

Elektroszmog kibocsátás szempontjából nagyfeszültségek esetében hasonló a helyzet a középfeszültségekhez, vagyis kétféle mezőt építenek, különböző védekezési lehetőségekkel. A különbség a középfeszültségekhez képest, hogy mivel a nagyfeszültségek több energiát képesek szállítani, ezek a terek a vezetéktől távolabb is jelen lehetnek.

Budafok távvezeék

Nagyfeszültségű vezeték védőtávolsága

Mérési tapasztalatok alapján 500-600 méteren felül már biztosan nem mérhető anomália. Számos, általunk nem befolyásolható októl függ a távvezeték sugárzása. Egy konkrét vezetéktől való ajánlott távolságra rámutatni kizárólag tapasztalt szakember, helyszínen történő műszeres elektroszmog méréssel képes. A tartós tartózkodásra ajánlott távolság lehet nulla m, 15 m, vagy 300 méter is, ami kizárólag mérés után derül ki.

Minden nagyfeszültség más értékű elektromágneses mezőket épít, ezért műszeres elektroszmog mérés nélkül, kizárólag távolság alapján, a térerősségek mértékéről, nem lehet felelős véleményt alkotni.

Hogyan védekezhetek a távvezeték sugárzása ellen?

  • elektroszmog mérés és tanácsadás igénybevételével.

Mikor ajánlott az elektroszmog mérés középfeszültségek esetében?

  • ingatlan vásárlás esetén,
  • ~50 méterren belül,
  • amennyiben a törvényes egészségügyi határérték betartását ellenőrizné.

Nagyfeszültségű távvezeték térkép

Távvezeték, nagyfeszültség, „magas”feszültség káros élettani hatásai

Lakosság esetében a nagyfeszültségek által épített mezők általában a törvényes egészségügyi határértékek alatt maradnak, vagyis a törvény szerint nem jelentenek kockázatot az egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészségügyi határérték alatt is leukémia kockázat állhat fent gyermekek esetében, ezért ezeket a sugárzásokat besorolta a ‘2B – lehetséges emberirák-keltő’ kategóriába.

A WHO által megállapított kitettségi érték nem ritka jelenség nagyfeszültség közelében. Kutatók, szakemberek véleménye szerint a törvényes egészségügyi határérték alatt is növelhet betegségkockázatot a nagyfeszültségű vezetékek környezetében lévő elektromágneses sugárzás.

Megjegyzés:

A villamosenergia szolgáltatónak nem kötelező betartani a WHO ajánlást. A szolgáltatónak a törvényt kell betartania.

Mikor ajánlott az elektroszmog mérés nagyfeszültségek esetében?

  • ingatlan vásárlás esetén,
  • ~400 méteren belül,
  • amennyiben a törvényes egészségügyi határérték betartását ellenőrizné.
Budafok távvezeék

Néhány további elektroszmog forrás

Mobil átjátszó sugárzása

GSM antenna

Elektroszmog az okosotthonban

Otthon

Vasúti vezeték sugárzása

Vasút

Transzformátor

Transzformátor

Dunakeszi távvezeték

Nagyfeszültség

Dunakeszi távvezeték

400 Volt