Elektroszmog elleni védelem feltétele → Műszeres mérés

Az elektroszmog terhelés csökkentésének legfőbb az elektroszmog szakszerű, műszeres mérése. Ez az a szolgáltatás, amely képes a főbb tartózkodási helyek, illetve berendezések feltérképezésére. Műszeres mérés nélkül csak felelőtlen és a valóságot meg sem közelítő találgatás történik.

Az elektroszmog források által kibocsátott sugárzások mértékére, illetve ajánlott távolságokra ritkán létezik recept. Egyforma kibocsátók is okoznak meglepetéseket. Mérés nélkül előfordulhat, hogy nagyobb sugárzásban töltjük mindennapjainkat, anélkül hogy tudnánk róla, vagy épp ellenkezőleg, odaképzelünk valamit, ami nincs ott.

Nagyfeszültség műszeres elektroszmog mérése

Gyakran előfordul, hogy:

 • nincs mitől védekezni,
 • nem lehet védekezni,
 • fontos lenne a védekezés, de nem attól, amit gondolunk,
 • alá- vagy túlbecsüljük a védekezés fontosságát,
 • alá- vagy túlbecsüljük a védekezés mértékét,
 • szinte biztos, hogy más mértékű sugárzásban tartózkodunk, mint amit gondolunk,
 • stb.

Védekezést kiépíteni, mérést, de leginkább egyeztetést, tanácsadást követően lehetséges. -> Nem védekezés

Tanácsadások

A vállalkozás a mérésen kívül számos elektroszmog csökkentési tanácsadással szolgálhat:

 • Gyermek elektroszmog terhelésének csökkentése. Tanácsadás várandós hölgyek, kismamák részére,
 • Különböző elektromos fűtési megoldások elektroszmog kibocsátásával, csökkentésével kapcsolatos tanácsadás,
 • Könnyűszerkezetes ház belső elektroszmog csökkentésével kapcsolatos tanácsadás,
 • „Kütyük” sugárzás csökkentése,
 • Számítógépes környezet elektroszmog csökkentésével kapcsolatos tanácsadás.

A tanácsadás kizárólag személyesen történik.

Amennyiben nincs otthon vezetékes internet

Vezetékes internet híján, kizárólag jelentős sugárzásban lehetséges az internetezés (mobilnet, tablet, mobilstick stb).

Egy kivétellel.

A huszas szolgáltatónál (erről van tudomásom) létezik egy mobilwifi nevű eszköz, amivel minimalizálni lehet az internetezés közben elnyelt sugárzást. Három feltétele van ennek a megoldásnak. A mobilwifit a GYÁRI CSATLAKOZÓ VEZETÉKKEL és egy AKTÍV USB HOSSZABBÍTÓVAL szükséges csatlakoztatni az asztali számítógéphez/laptophoz, és MINÉL TÁVOLABB HELYEZNI tartós tartózkodási helytől, és a számítógépezés helyétől. A hosszabbító azért fontos, mert így lehet távolságot növelni a mikrohullám forrásától, a mobilwifitől. Több hosszúságban kapható a vezeték. Magam egy 10 méteres aktív kábelt próbáltam ki, hosszabbat egyelőre nem. Az adatátvitel sajnos nem biztos, hogy korlátlan távolságban működik a kábelen, ezért a hosszabb vezeték működésére nem tudok jelenleg garanciát vállalni.

Minél távolabb van a kütyü, annál alacsonyabb a sugárzás. (nem aktív kábel, nem használható ezesetben)

Wifi sugárzás csökkentése

Nagy előnye a mobilwifinek, hogy ha nincs használatban, akkor alvó üzemmódra kapcsol, vagyis nem sugároz; ellentétben egy hagyományos wifi routerrel, ami sugároz, ha kell, ha nem.

A mobilwifi további előnyei:

 • a többi szolgáltatóhoz képest kedvező ár, nagy adatforgalom (Hipernet Home elnevezésű díjcsomagok)
 • éjszaka szinte korlátlan a letölthető adatmennyiség,
 • vezetékes kapcsolat közben is ad wifis kapcsolatot,
 • tölthető, nem szükséges hozzá hálózati áram, bárhol használható, (ha nincs PC-hez/laptophoz csatlakoztatva, egy idő után lemerül)
 • vezeték nélkül 10 eszköz kapcsolódhat rá egyszerre,
 • mobilwifin keresztül történő mobilinternetezés esetén alacsonyabb a telefon sugárzása, mint mobil adatkapcsolaton keresztül történő mobilinternetezés esetén (hagyományos wifi-re is igaz)

Összefoglalva,
amennyiben nincs vezetékes internet szolgáltatásunk, a rádiófrekvenciás expozíció nagymértékű csökkentése érdekében, érdemes minimalizálni a vezeték nélküli kapcsolattal (mobilinternet, tablet stb.) történő internetezési időt, illetve a közvetlenül számítógépbe csatlakoztatott mobilstick használatát. Ezek helyett, érdemes aktív usb kábeles kapcsolat segítségével, távolabb helyezett mobilwifit használni.

Vezeték nélküli telefon (DECT)

A vezeték nélküli telefon az egyik legjelentősebb sugárforrás az ember közelében. Az üzletekben kapható DECT telefonok nagy része folyamatos és jelentős intenzitást eredményeznek a készülék helyiségében, környező helyiségekben, akár a szomszédos lakóterekben. Amennyiben szerencsénk van, olyan készüléket vásároltunk (vásárolt a szomszéd), amelyik nem sugároz, amikor a helyén=bázisállomáson van a kagyló. Ezekből a típusokból van kevesebb az üzletek polcain. A legtöbb típus folyamatosan sugároz, független attól, hogy hol van a kagyló. A sugárzás forrása nem a kagyló (telefonálás közben az is), hanem a bázisállomás.

Dect telefon sugárzás elleni védekezés

Két lehetőség létezik a DECT telefon sugárzásának megszűntetésére:

 • ECO DECT típus használata,
 • vezetékes telefon használata.

Tisztelettel szeretném felhívni a kedves olvasók, telefonhasználók, családok, munkahelyi (beszerzési) döntéshozók, alkalmazottak figyelmét, hogy vagy vezetékes telefont használjanak, vagy ha fontos a vezeték nélküliség, akkor kizárólag ECO DECT típusú telefont. Nagyon fontos, hogy az ECO DECT telefon sugárzása csak akkor szűnik meg, ha a kagyló a bázisállomásra van helyezve. (figyelmesen olvassa el a készülék használati utasítását, azon belül is az ECO mód használatát.)

Összefoglalva: a vezeték nélküli telefonok legtöbb típusa folyamatos és nagy intenzitású sugárzást eredményez a készülék környezetében. Amennyiben vezetékes telefont, vagy ECO DECT telefont használ, és -utóbbinál- a kagyló a bázisállomáson van, azokban az esetekben a telefonkészülék nem bocsát ki sugárzást.

WIFI

A szomszédok wifije

Gyakran merül fel aggodalom a szomszédok wifijével kapcsolatban. Mérési eredmények alapján a véleményem, hogy a szomszédok wifi sugárzása miatt 10-ből 9 esetben felesleges az aggodalom. Aki azt gondolja, hogy ez befolyásolja negatívan a közérzetét, az nagy eséllyel téved. Az aggodalmat kiváltó ok, leggyakrabban az ember első és egyetlen detektált találkozása az elektroszmoggal, vagyis a mobiltelefon által megjelenített környező wifik megtapasztalása.

Wifi sugárzás

A telefonunk, tabletünk által jelzett környező wifi lehetőségekről fontos tudni, hogy ezek az eszközök (mobilunk, tabletünk) minimális intenzitású sugárzást (térerőt) képesek észlelni, mely mérték jelentéktelen terhelést okoz a testünknek. A szomszéd wifi jelének mobiltelefonunk általi észlelése az esetek nagy részében a jelentéktelen kategória. Számos tényezőtől függ a wifi sugárzás terjedése falakon keresztül, de tapasztalataim szerint, csak akkor okozhat problémát a szomszéd wifije, ha közvetlenül a fal mögött van, és a saját tartózkodási helyünk is közvetlenül a fal mellett van. Ebben az esetben előfordul, hogy jelentősebb sugárzás mérhető az egy-két méterre lévő szomszéd wifijéből.

A saját wifink

A saját wifinktől gyakran nem választ el minket fal. Itt kezdődhetnek a problémák. A wifi által kibocsátott frekvencia legjobb árnyékolója hétköznapi környezetben a tégla-, vagy betonfal. Amennyiben fa, gipszkarton, vagy semmilyen fal nincs a tartózkodási helyünk és a router között, akkor már jelentős sugárzásban tartózkodhatunk. Mindezek alapján akkor nyeli el a test a legkevesebb wifi sugárzását, ha a router nincs velünk egy helyiségben, hanem legalább 1, de inkább 2 tégla, vagy betonfal van közöttünk. Részemről, hálószobába semmiképpen nem helyeznék el bekapcsolt wifit, de nappaliba sem. Amennyiben nincs más lehetőség, akkor nappaliban a fő tartózkodási helyhez képest, kizárólag a helyiség legtávolabbi pontjába érdemes tenni a routert. Hosszútávon érdemes megoldani, hogy a routerbe bejövő internet-kábelt elvezessük egy távolabb eső helyiségbe, (előszoba, lépcsőforduló, pince, padlás stb.) nem tartós tartózkodási helyre, majd oda telepítsük a wifit. Amennyiben éjjel ki van kapcsolva a wifi, természetesen a hálószobában is el lehet helyezni.

Wifi routert a számítógépes környezet, munkakörnyezet közvetlen közelébe elhelyezni nem ajánlott.

Természetesen a tökéletes megoldás, ha kizárólag vezetékes internetet használunk, ami nem produkál sugárzást. További megoldás, ha a wifi ki van kapcsolva, amikor nincs használatban. Utóbbi, egy távirányítós dugaljjal kényelmesen, akár az ágyból, lefekvés előtt megoldható. A távirányítós dugaljat kell a konnektorba csatlakoztatni, majd abba a wifi villásdugóját (amiből az áramot kapja), ezáltal a távirányítóval áramtalanítani lehet a wifit, nullázni a sugárzást.

Amennyiben a wifi elhelyezésre mérési segítséget kíván igénybe venni, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.