Nem védekezés

Megkérdezem a villamosmérnök/fizikus/villanyszerelő ismerősömet

Elektroszmoggal kapcsolatban ez az egyik leggyakoribb tévhit. Röviden összefoglalva a jelenséget, a villamosmérnök/fizikus gondolja magáról leginkább, hogy ismeri az elektroszmog témakörét, de ez nincs így. A villanyszerelőkről az a tapasztalatom, hogy róluk inkább az emberek gondolják, hogy segíthetnek elektroszmog témakörben. A villanyszerelők nagyobb része nem gondolja ezt.

Az elektroszmog mérés és csökkentési tanácsadás témakörének legfeljebb 1 százalékával esnek egybe az említett képzések. Amennyiben egy szakember nem foglalkozott soha az elektroszmoggal iskolán kívül, kicsi az esélye, hogy érdemben segíteni tud Önnek.

Elektroszmog mérő app

Nem létezik elektroszmog mérésre alakalmas mobil applikáció.

Letölthetőek olyan applikációk, melyek Tesla mértékegységben mutatnak számokat. Az elektroszmog témakörében is felmerül a Tesla, mint mértékegység, de többféle fizikai jelenség is mérhető Tesla-ban. A mobiltelefon által mutatott értékek egy másik fizikai jelenséget mérnek (megbízhatatlanul), aminek nincs köze az elektroszmoghoz.

Lemérem magamnak

Amennyiben vásárol, bérel egy műszert, nagy eséllyel kidobja a pénzt az ablakon és csak nagyobb lesz a bizonytalanság Önben, mint a mérés előtt volt. Miért mondom ezt? Mert,

 • minden elektroszmog forrást másképp kell mérni,
 • tisztában kell lenni vele, hogy mi befolyásolhatja a mérési eredményt, amihez mérési tapasztalattal rendelkező szakembernek kell több feltételt ellenőriznie a helyszínen,
 • nem hőmérséklet a témakör, vagyis a műszer nem azt mutatja, ami van. Az eredményt számolni kell,
 • mérési tapasztalat híján nem tudható mit, miért mutat a műszer,
 • számos elektroszmog forrás van, ami nem látható. Szakember tudja, hol kell ezeket keresni,
 • amennyiben Ön „mér”, senki nem tud véleményt mondani a távolból. Aki azt állítja, hogy tud, az valótlanságot állít. Ha szakember nincs a helyszínen, felelős vélemény nem mondható,
 • amennyiben Ön mér, azt felelős ember nem rögzíti, mivel a mérés egészen biztosan meg sem közelíti a valóságot,
 • aki Önnek műszert ad bérbe, az vagy csak pénzért teszi ezt, vagy nem ért a témakörhöz, vagy mindkettő,
 • nem léteznek olyan referenciaértékek, amelyek alapján el tudja dönteni, hogy mekkora érték mit jelent. Más szóval, semmilyen döntés nem hozható a mérést követően. Nincs referenciaérték, amely megmondja, hogy miben ajánlott tartózkodni. Ezt a szakember tudja megmondani,
 • a pontos mérési eredmények sem igazak minden esetben. A jövőre is gondolni kell. Ehhez sok éves mérési tapasztalat szükséges,
 • Magyarországon 5 alatti azon emberek száma, akinek a mérésére, véleményére, árnyékolási tapasztalatára hallgatnék. Ebben az 5-ben nagy valószínűséggel sem Ön, sem az, aki műszert ad Önnek, nincs benne. Aki ért ehhez a tevékenységhez, nem ad műszert laikus kezébe.
 • a műszer értékesítés, bérbeadás kizárólag üzlet. A helyszínen történt mérés és szaktanácsadás nagyrészt segítség.

Számos telefonbeszélgetésem volt a témában. Ha valaki felhív azzal, hogy mér valamit és mondjak véleményt, az a lehetetlen küldetés. Egy alkalommal például egy fizikus hívott fel egy lakásból, hogy mondjak véleményt, mert nem érti mit mutat a műszer. Állítása szerint 5 éve mér egy műszerrel. Ez a műszer egyáltalán nem volt alkalmas annak a fizikai jelenségnek a mérésére, amit 5 éve mér. Nem lennék azoknak az ügyfeleknek a helyében, ahol ez az Úr járt.

Több példát lehetne azokra az esetekre említeni, amikor a távolból bátortalan véleményt próbálok megfogalmazni valamiről és a helyszínre érve hatalmas meglepetés fogad. 10 év feletti mérési tapasztalattal rendre találkozom olyan helyzettel, ami a helyszínen is gondot okoz, akár meghiúsíthatja a mérést, értékelést.

Természetes, ha valaki nem ismeri az elektroszmog jelenséget, és azt gondolja, hogy ez a tevékenység egy guminyomásméréssel egyenlő. Megmérem, kevés, felfújom. Ezt egészen addig gondolja valaki, amíg a szakembertől olyan információkat hall a helyszínen, ami miatt áldja a döntését, hogy nem maga próbálkozott.

Arról nem is beszélve, hogy amennyiben csökkenteni ajánlott a környezeti terhelést (ez előfordulhat), sok tízezer/százezer forintot spórolhat meg egy árnyékolási tapasztalattal rendelkező tanácsadótól. Az elektroszmog csökkentése bonyolultabb útvesztő, mint a mérés.

Megpróbálom magam csökkenteni az elektroszmogot

Tapasztalt méréssel árnyékolással foglalkozó szakembernek is akár napokig tartó mérés, ellenőrzés, fejtörés, hogy milyen anyaggal, milyen szerelési, építési, villanyszerelési stb. technológiával lehet hatékonyan, szabványok szerint és minél kevesebb költséggel csökkenteni az elektroszmogot.

Javaslatom, hogy semmiképpen ne árnyékoljon egyedül és ne vásároljon semmilyen árnyékoló anyagot helyszínen történt mérés és szaktanácsadás nélkül. A valósan működő elektroszmog csökkentési lehetőségek nem egyszer minimális költséggel kivitelezhetőek. Ezzel szemben vannak olyan esetek, amikor vagy lehetetlen az árnyékolás, vagy nagyobb összeget, projektet szükséges megtervezni az árnyékolás érdekében.

Ezesetben is egy villamosmérnökkel kapcsolatos példát említenék. A „szakember”-nek butaságot tanítottak az iskolában, miszerint egy bizonyos anyaggal lehet árnyékolni a gyermeke körül lévő elektroszmog forrást. Még a tankönyvet is elővette, idézett belőle stb. Mondtam neki, hogy téved. Nem volt nehéz dolgom, én iskolán kívül is többször találkoztam már a témakörrel. Több százezerért vett speciális árnyékoló anyagot. Lemértük, tévedett.

Még egy extrém példa. Egy hölgy milliós nagyságrendben rendelt árnyékoló anyagokat egy külső elektroszmog forrás árnyékolására. Kiolvasott három honlapot az interneten, úgy gondolta, hogy szakértője lett a témakörnek, majd bevásárolt. Kihívott, mondtam neki, hogy ne vegye át a termékeket, mert nem lesz hatásuk a konkrét elektroszmog forrásra. Így tett, megspórolt néhány milliót.

Megjegyzés: internetes források alapján elektroszmogot mérni, csökkenteni nem lehet.

Harmonizálás

Számos harmonizáló termék elérhető kereskedelmi forgalomban, mint például kőzetek, sungit kristályok, különböző berendezések. A harmonizálás jelentése, hogy a harmonizáló tárgy/eszköz a káros sugárzást átalakítja nem károssá. Láthatóak videók is az interneten, ahol műszer igazolja a csökkenést. Maga a harmonizálás semmilyen műszerrel mérhető változást nem eredményez.

Nem állítom, hogy egyes kőzeteknek nincs valamiféle energiájuk. Volt idő, mikor magam is hordtam a zsebemben kristályt. De ez inkább a hit, nem pedig az elektromágneses sugárzások témaköre.

Az interneten látható videókkal kapcsolatban két megjegyzés:

 • amennyiben fém van egy harmonizáló eszközben, az bizonyos frekvenciákba belenyúlhat. De ez a csökkenés nem a harmonizáláshoz köthető, illetve szinte biztosan nem azt fogja csökkenteni, ami a cél lenne.

Az elektroszmog nem egy valami, hanem sok valami. Minden elektroszmog forrást és minden elektroszmog frekvenciát másképpen lehet csökkenteni. Jolly-Joker árnyékolás (harmonizálás) a fizika tudomány mai állása szerint nincs.