Nem védekezés

Megkérdezem a villamosmérnök/fizikus/villanyszerelő ismerősömet

Amelyik szakembernek nincs gyakorlata elektroszmog mérés és tanácsadás témakörben, tapasztalataim szerint nem fog tudni olyan információval szolgálni, ami alapján Ön dönteni tudna bármely felmerülő kérdésben.

Elektroszmog mérő app

Nem létezik elektroszmog mérésre alkalmas mobil applikáció.

Letölthetőek olyan applikációk, melyek Tesla mértékegységben mutatnak számokat. Az elektroszmog témakörében is felmerülhet a Tesla, mint mértékegység, de többféle fizikai jelenség is mérhető Tesla-ban. A mobiltelefon által mutatott értékek egy másik fizikai jelenséget mérnek (megbízhatatlanul), aminek nincs köze az elektroszmoghoz.

Lemérem magamnak

Amennyiben vásárol, bérel egy műszert, nagy eséllyel kidobja a pénzt az ablakon és csak nagyobb lesz a bizonytalanság Önben, mint a mérés előtt volt. Miért mondom ezt? Mert,

 • minden elektroszmog forrást másképp kell mérni,
 • tisztában kell lenni vele, hogy mi befolyásolhatja a mérési eredményt, amihez mérési tapasztalattal rendelkező szakembernek kell több feltételt ellenőriznie a helyszínen,
 • nem hőmérséklet mérés a témakör, vagyis a műszer nem azt mutatja, ami van. Az eredményt számolni kell,
 • mérési tapasztalat híján nem tudható mit, miért mutat a műszer,
 • számos elektroszmog forrás van, ami nem látható és megtéveszti a mérést,
 • amennyiben Ön „mér”, senki nem tud véleményt mondani a távolból. Aki azt állítja, hogy tud, az valótlanságot állít. Ha szakember nincs a helyszínen, felelős vélemény nem mondható,
 • amennyiben Ön mér, azt felelős ember nem rögzíti, mivel a mérés egészen biztosan meg sem közelíti a valóságot,
 • aki műszert ad bérbe, az vagy csak pénzért teszi ezt, vagy nem ért a témakörhöz, vagy mindkettő,
 • nem léteznek olyan referenciaértékek, amelyek alapján el tudja dönteni, hogy mekkora érték mit jelent. Más szóval, semmilyen döntés nem hozható a mérést követően. Nincs referenciaérték, amely megmondja, hogy miben ajánlott tartózkodni. Ezt szakember tudja megmondani,
 • a pontos mérési eredmények is csak az adott pillanatban igazak. A jövőre is gondolni kell. Előremutató vélemény megfogalmazásához sok éves mérési tapasztalat szükséges,
 • Magyarországon 5 alatti azon emberek száma, akinek a mérésére, véleményére, árnyékolási tapasztalatára hallgatnék…

Ha valaki véletlenül felhív azzal, hogy mér valamit és mondjak véleményt, az a lehetetlennel egyenlő. Egy alkalommal például a “szakember” felhívott egy lakásból, hogy mondjak véleményt, mert nem érti mit mutat a műszer. Állítása szerint 5 éve mér egy műszerrel. A műszer típusát meghallva kiderült, hogy ez a műszer egyáltalán nem volt alkalmas annak a fizikai jelenségnek a mérésére, amit 5 éve mér. Nem lennék azoknak a helyében, ahol ez az Úr járt.

Több példát lehetne azokra az esetekre említeni, amikor a távolból bátortalan véleményt igyekszem megfogalmazni és a helyszínre érve meglepetés fogad. 10 év feletti mérési tapasztalattal találkozom olyan helyzettel, ami a helyszínen is gondot okoz, akár meghiúsíthatja a mérést, értékelést.

Természetes, ha valaki nem ismeri az elektroszmog jelenséget, és azt gondolja, hogy ez a tevékenység egy guminyomásméréssel egyenlő. Megmérem, kevés, felfújom. Ezt egészen addig gondolja valaki, amíg a szakembertől olyan információkat hall a helyszínen, ami miatt áldja a döntését, hogy nem maga próbálkozott.

Továbbá, amennyiben csökkenteni ajánlott a környezeti terhelést, sok tízezer/százezer forintot spórolhat meg egy árnyékolási tapasztalattal rendelkező tanácsadótól. (Az elektroszmog csökkentése bonyolultabb útvesztő, mint a mérés.)

Megpróbálom magam csökkenteni az elektroszmogot

Tapasztalt szakembernek is akár napokig tartó mérés, ellenőrzés, fejtörés, hogy milyen anyaggal, milyen szerelési, építési, villanyszerelési stb. technológiával lehet hatékonyan, szabványok szerint és minél kevesebb költséggel csökkenteni az elektroszmogot.

Javaslatom, hogy semmiképpen ne árnyékoljon egyedül, és ne vásároljon semmilyen árnyékoló anyagot helyszínen történt mérés és szaktanácsadás nélkül. A valósan működő elektroszmog csökkentési lehetőségek nem egyszer minimális költséggel kivitelezhetőek. Ezzel szemben vannak olyan esetek, amikor vagy lehetetlen az árnyékolás, vagy nagyobb összeget, projektet szükséges megtervezni az árnyékolás érdekében.

Ezesetben is egy frissen végzett villamosmérnökkel kapcsolatos példát említenék. A „szakember”-nek elmondták az elméletet az iskolában, miszerint a milliméter vastag acéllemezzel lehet árnyékolni a gyermeke körül lévő elektroszmog forrást. Még a tankönyvet is elővette, idézett belőle stb. Mondtam neki, hogy sajnos, ez tévedés. Nem volt bonyolult dolgom, én iskolán kívül is találkoztam már a problémával. Több százezerért vett acéllemezt. Lemértük, nem árnyékolt semmit.

Még egy példa. Egy hölgy milliós nagyságrendben rendelt árnyékoló anyagokat egy külső elektroszmog forrás árnyékolására. Elolvasott három honlapot az interneten, úgy érezte, hogy szakértője lett a témakörnek. Kihívott, jeleztem neki, hogy ne vegye át a termékeket, mert nem lesz hatásuk a konkrét elektroszmog forrásra. Így tett, visszamondta a rendelést, szerencsére. Amennyiben még az árnyékolás kivitelezőjének is ki lett volna fizetve 1-2 millió Ft, majd az ellenőrző méréskor kiderül, hogy semmi nem történt, azt gondolom, az lett volna az igazán szerencsétlen helyzet.

Megjegyzés: internetes források alapján elektroszmogot mérni, csökkenteni nem lehet.

Harmonizálás

Számos harmonizáló termék elérhető kereskedelmi forgalomban, mint például kőzetek, sungit kristályok, különböző csodák, berendezések. A harmonizálás jelentése, hogy a harmonizáló tárgy/eszköz a káros sugárzást átalakítja nem károssá. Láthatóak videók is az interneten, ahol műszer igazolja a csökkenést. Maga a harmonizálás, semmilyen műszerrel mérhető változást nem eredményezhet.

Nem állítom, hogy egyes kőzeteknek nincs valamiféle energiájuk. Volt idő, mikor magam is hordtam a zsebemben kristályt. De ez inkább a hit, nem pedig az elektromágneses sugárzások témaköre.

Az interneten megtalálható videókkal kapcsolatban két megjegyzés:

 • amennyiben fém van egy harmonizáló eszközben, az bizonyos frekvenciákba beleszólhat. De, ez a csökkenés nem a harmonizáláshoz köthető, illetve szinte biztosan nem azt fogja csökkenteni, ami a cél lenne.

Az elektroszmog nem egy valami, hanem sok valami. Minden elektroszmog forrást és minden elektroszmog frekvenciát másképpen lehet csökkenteni. Jolly-Joker árnyékolás, vagyis harmonizálás=káros sugárzások átalakítása, a fizika tudomány mai állása szerint nem létezik.