Mobil átjátszó, mobil bázisállomás, GSM antenna

galéria

Emberekre szerelt sugárzásmérő műszerek hosszútávú mérései szerint, az egyik legjelentősebb elnyelt sugárzást eredményező elektroszmog források a mobil bázisállomások.1

A mobil átjátszó antennák azt a célt szolgálják, hogy a mobiltelefon szolgáltatások biztosítva legyenek mindenhol. A robbanásszerűen elterjedt mobilinternet hatására a mobil bázisállomások száma az utóbbi 10 évben megsokszorozódott, így mára lakott területen akár 500 méterenként megtalálhatóak. Mobil bázisállomások leggyakrabban lakótelepi házak tetején, belvárosi háztetőkön, közintézmények tetején, templomtornyokban, szállodák tetején, ipari kéményeken, víztornyokon, épített GSM tornyokon, természetes magaslatokon vannak telepítve. (galéria)

Az adótornyok sugárzás formájában szállítják a felhasználók által generált adatokat (hívás, sms, internet stb.). Számos kutatás hozta összefüggésbe ezt a fajta sugárzást például 2-es típusú cukorbetegséggel, vagy meddőséggel. Egy kutatás megállapította, hogy a mobil bázisállomástól elköltözött emberek általános egészségi állapota javulni kezdett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-ben a ‘2B – lehetséges rákkeltő’ kategóriába sorolta a vezeték nélküli kommunikációs eszközök által kibocsátott sugárzást.

A tudomány képviselői vitatkoznak egymással, vitatkoznak határértékekkel, azonban két dologban egyetértés van:

  • a hosszú távú hatások nem ismertek,
  • az expozíciót mindenkinek érdemes csökkenteni.

Szeretném tájékoztatni, hogy a mobil bázisállomások sugárzása az EU által megszabott, magyar törvényes határértékek alapján nem káros az egészségre. Amennyiben olyan mértékű sugárzás mérhető egy lakótérben, amit az ott élők soknak ítélnek, értelmetlen a szolgáltatót felkeresni ezügyben. Az antennák minden esetben a törvényes egészségügyi határértékek betartásával vannak kiépítve.

Hogyan lehet csökkenteni GSM antennák sugárzását?

ablakfólia

Számos lehetőség van a kívülről érkező GSM frekvenciás sugárzás csillapítására. Az árnyékolást minden esetben tapasztalt mérő általi felmérés és egyeztetés kell, hogy megelőzze.

Ahol térerőt jelez a mobiltelefon, ott magas a sugárzás?

Nem. Ahhoz, hogy elérhető legyen egy mobiltelefon, alacsony intenzitás is elegendő.

A mobil bázisállomások közelében lévő ingatlanokban, előfordulhat hogy egy átlagos lakóingatlanban mérhető értékek néhány százszorosa van jelen. Ezeket a helyeket ajánlott az elővigyázatosság elve alapján ismerni, árnyékolni.

galéria

Mikor ajánlott mérni?

  • ingatlan vásárlás esetén,
  • panorámás ingatlan esetén,
  • ha otthona ablakából mobil bázisállomást, GSM antennát lát,
  • ha munkahelye ablakából mobil bázisállomást, GSM antennát lát,

Amennyiben az ingatlanból 500-1000 méteren belül látható mobil átjátszó antenna, annak sugárzását érdemes ismerni. Ezek az antennák több kilométerre is sugároznak. Számos tényezőtől függ, hogy a lakótérbe mekkora sugárzás jut be: az antenna teljesítménye, frekvenciája, karakterisztikája, iránya, távolsága, falak anyaga, vastagsága, környező épületek, tereptárgyak elhelyezkedése stb.

A félreértések, túlzó aggodalmak elkerülése érdekében szeretném tájékoztatni, hogy a GSM antennák jelenléte nem jelenti azt, hogy Ön egészen biztosan nagy sugárzásban él.

Mobil bázisállomás galéria

Mobil bázisállomás mérés ára és tartalma