mobil átjátszó,

gsm antenna

mérés és védekezési tanácsadás

Emberekre szerelt elektroszmog mérő műszerek hosszútávú mérései szerint, az egyik legjelentősebb elnyelt sugárzást okozó elektroszmog források a mobil bázisállomások.1

A mobil átjátszó antennák azt a célt szolgálják, hogy a mobiltelefon szolgáltatások biztosítva legyenek mindenhol. A robbanásszerűen elterjedt mobilinternet hatására a mobil bázisállomások száma az utóbbi 10 évben megsokszorozódott, így mára lakott területen akár 500 méterenként megtalálhatóak. Mobil bázisállomások leggyakrabban lakótelepi házak tetején, belvárosi háztetőkön, közintézmények tetején, templomtornyokban, szállodák tetején, ipari kéményeken, víztornyokon, épített GSM tornyokon, természetes magaslatokon vannak telepítve. (galéria)

Káros-e az egészsgére a mobil adótornyok, GSM antennák sugárzása?

Évtizedek óta szinte folyamatosan publikálnak kutatásokat a témakörben, mely kutatások -hosszabb-rövedebb keresgélés után- megtalálhatóak az interneten, ahogy én is igyekszem megosztani néhányat a honlap Kutatások oldalán és a Facebook oldalon. Összegezve a kutatók nem feltétlenül értenek egyet a hatásokat vagy az egészségügyi határértéket tekintve, de két dologban egyetértés látszik:

  1. Mindenkinek érdemes csökkentenie a nagyfrekvenciás kitettségét,
  2. Nem ismerjük a hosszútávú hatásokat.
Mobil átjátszó sugárzása

Hogyan lehet csökkenteni a GSM antennák sugárzását?

Számos lehetőség van a GSM sugárzás csillapítására. Az árnyékolást minden esetben tapasztalt szakember általi műszeres felmérés és egyeztetés kell, hogy megelőzze. A tanácsadás során dől el, hogy a konkrét esetben javasolt-e az árnyékolás, és ha igen, milyen formában, milyen anyaggal..

Ahol térerőt jelez a mobiltelefon, ott magas a sugárzás?

Nem. Ahhoz, hogy elérhető legyen egy mobiltelefon, alacsony intenzitás is elegendő.

Egy mobil bázisállomás közelében lévő ingatlanban, előfordulhat hogy egy átlagos lakóingatlanban mérhető érték néhány százszorosa van jelen. Ezeket a helyeket ajánlott az elővigyázatosság elve alapján ismerni, árnyékolni.

4G GSM antenna

Mikor ajánlott az elektroszmog mérés mobil adók esetében?

  • ingatlan vásárlás esetén,
  • panorámás ingatlan esetén,
  • ha otthona ablakából mobil bázisállomást, GSM antennát lát,
  • ha munkahelye ablakából mobil bázisállomást, GSM antennát lát,
  • amennyiben a törvényes egészségügyi határérték betartását ellenőrizné.

Amennyiben az ingatlanból 500-1000 méteren belül látható mobil átjátszó antenna, annak sugárzását érdemes ismerni. Ezek az antennák több kilométerre is sugározhatnak. Számos tényezőtől (nem csak a távolságtól) függ, hogy a lakótérbe mekkora sugárzás jut be: az antenna teljesítménye, frekvenciája, karakterisztikája, iránya, távolsága, falak anyaga, vastagsága, környező épületek, tereptárgyak elhelyezkedése stb.

Néhány további elektroszmog forrás

Mobil átjátszó sugárzása

GSM antenna

Elektroszmog az okosotthonban

Otthon

Vasúti vezeték sugárzása

Vasút

Transzformátor

Transzformátor

Dunakeszi távvezeték

Nagyfeszültség

Dunakeszi távvezeték

400 Volt