Mobil átjátszó, mobil bázisállomás, GSM antenna

Emberekre szerelt elektroszmog mérő műszerek hosszútávú mérései szerint, az egyik legjelentősebb elnyelt sugárzást okozó elektroszmog források a mobil bázisállomások.1

A mobil átjátszó antennák azt a célt szolgálják, hogy a mobiltelefon szolgáltatások biztosítva legyenek mindenhol. A robbanásszerűen elterjedt mobilinternet hatására a mobil bázisállomások száma az utóbbi 10 évben megsokszorozódott, így mára lakott területen akár 500 méterenként megtalálhatóak. Mobil bázisállomások leggyakrabban lakótelepi házak tetején, belvárosi háztetőkön, közintézmények tetején, templomtornyokban, szállodák tetején, ipari kéményeken, víztornyokon, épített GSM tornyokon, természetes magaslatokon vannak telepítve. (galéria)

Szeretném tájékoztatni, hogy a mobil bázisállomások sugárzása az EU által megszabott, magyar törvényes határértékek alapján nem káros az egészségre. Amennyiben olyan mértékű rádiófrekvenciás sugárzás mérhető egy lakótérben, amit az ott élők soknak ítélnek, értelmetlen a szolgáltatót felkeresni ezügyben. Az antennák minden esetben a törvényes egészségügyi határértékek betartásával vannak kiépítve.

Mobil átjátszó sugárzása

Hogyan lehet csökkenteni a GSM antennák sugárzását?

Számos lehetőség van a GSM sugárzás csillapítására. Az árnyékolást minden esetben tapasztalt mérő általi műszeres felmérés és egyeztetés kell, hogy megelőzze.

Ahol térerőt jelez a mobiltelefon, ott magas a sugárzás?

Nem. Ahhoz, hogy elérhető legyen egy mobiltelefon, alacsony intenzitás is elegendő.

Egy mobil bázisállomás közelében lévő ingatlanban, előfordulhat hogy egy átlagos lakóingatlanban mérhető érték néhány százszorosa van jelen. Ezeket a helyeket ajánlott az elővigyázatosság elve alapján ismerni, árnyékolni.

4G GSM antenna

Mikor ajánlott az elektroszmog mérés mobil adók esetében?

  • ingatlan vásárlás esetén,
  • panorámás ingatlan esetén,
  • ha otthona ablakából mobil bázisállomást, GSM antennát lát,
  • ha munkahelye ablakából mobil bázisállomást, GSM antennát lát.

Amennyiben az ingatlanból 500-1000 méteren belül látható mobil átjátszó antenna, annak sugárzását érdemes ismerni. Ezek az antennák több kilométerre is sugároznak. Számos tényezőtől függ, hogy a lakótérbe mekkora sugárzás jut be: az antenna teljesítménye, frekvenciája, karakterisztikája, iránya, távolsága, falak anyaga, vastagsága, környező épületek, tereptárgyak elhelyezkedése stb.

A túlzó aggodalmak és félreértések elkerülése érdekében szeretném tájékoztatni, hogy a GSM antennák jelenléte mindennapjainkban, nem jelenti azt, hogy Ön egészen biztosan nagy sugárzásban él.