Transzformátor

A transzformátorok feladata a villamosenergia közellátás feszültség, vagy áramerősség szintjének változtatása. Az átfolyó áram mennyiségétől függően különböző méretű és mértékű mezők épülnek a berendezés köré. Mivel a transzformátor nagyfeszültségből transzformál -a háztartásokba közvetlenül köthető- 400 Voltos feszültségszintet, így szinte mindig megjelennek a csatlakozó nagyfeszültség többféle elektroszmog összetevői is az ingatlanban. A nagyfeszültség mellett az elektroszmog mérés során szintén figyelembe kell venni, hogy a trafótól induló 400 Voltos vezeték(ek) első szakaszain mindig magasabb a mező erőssége, mint a szakasz távolabbi pontjain. A mérésnek minden esetben ki kell terjednie a csatlakozó kisfeszültség(ek)re (400 Volt), nagyfeszültségre (általában 10 kV - 20 kV Volt), legyen az szabadvezeték, vagy földkábel.

Mekkora a biztonságos távolság transzformátortól?

galéria

Nem tudható. Nincs két egyforma sugárzást, egyforma irányba kibocsátó transzformátor. A már említett becsatlakozó/elmenő vezetékek sugárzása is minden esetben bejut az ingatlanba, melyek műszeres elektroszmog mérés nélkül megtippelhetetlenek. Egyes ajánlások szerint a biztonságos távolság lehet 5 méter, de lehet 200 méter is.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben olyan mértékű elektroszmog mérhető egy lakótérben, amit az ott élők soknak ítélnek, nem megoldás a szolgáltatót felkeresni ezügyben. Elektroszmogra hivatkozva, soha, semmilyen transzformátort nem helyeznek át, nem szűntetnek meg. Egy transzformátor minden esetben a törvényes egészségügyi határértékek és védőtávolságok betartásával van kiépítve.

Hogyan védekezhetek a transzformátor mágneses sugárzása ellen?

galéria

A legjobb védekezés az ingatlan vásárlás előtti elektroszmog mérés.

Ha már a trafó közeli ingatlanban élünk, akkor műszeres mérés képes rámutatni az esetlegesen nagyobb intenzitású területekre, helyiségekre. A transzformátor, vagy a becsatlakozó vezetékek mezőit lakóingatlanok esetében nem lehet árnyékolni. Elvi megoldások léteznek, de irreális költségbe kerülnének és még kivitelező sem található rá, aki garantálni tudna egy kívánt értéket. Fontos megjegyezni, hogy az interneten elérhető elektroszmogot/elektromágnesességet árnyékoló szövetek, fóliák nem alkalmasak a transzformátor sugárzásának árnyékolására. Van néhány anyag, ami alkalmas, de ezek négyzetmétere több százezer forint, Magyarországon nem kaphatóak és teljes ingatlan árnyékolására nem alkalmazzák őket.

A védekezés módja:

Elektroszmog mérést követő tanácsadás.

Ritka, de van rá példa, hogy a villamosenergia szolgáltató néhány millió, de inkább tízmillió forintért áthelyezi a transzformátort. Viszont, ennek nincs köze az elektroszmog témaköréhez.